Inzet politie bij nepvuurwapens

We hebben al eerder op onze social media artikelen geschreven over nepwapens, de wetgeving en praktijkervaringen. Het blijft een terugkerend en blijvend onderwerp.

Heeft de politie nu gelijk of is het onzinnig om (levensechte) nepwapens (speelgoedwapens) te behandelen als echt?

Op politie.nl bericht de politie dat zij 20 tot 30 meldingen per week krijgen over jongeren die met vuurwapens lopen. Jongeren met wapens denk je dan!?

De politie reageert hierop en dit zou veelal anders kunnen aflopen dan de jongeren voor ogen hebben. Vaak zijn het achteraf nepvuurwapens die op afstand niet van echt te onderscheiden zijn. De jongeren worden hierdoor namelijk wel als ‘vuurwapengevaarlijke verdachte’ aangemerkt.

Onveilig gevoel omstanders

Mensen op straat zijn het niet gewend dat normale burgers met nep(vuur)wapens over straat lopen. Dit geeft een onveilig gevoel en mensen bellen hierdoor direct 112 om de politie te waarschuwen. Mensen zijn veel alerter door de afgelopen incidenten in de wereld.

Verboden

Het bezit van nepvuurwapens is verboden. Als een speelgoedwapen voorzien is van een CE-keurmerk is het toegestaan. Echter kunnen deze wapens verboden zijn als je deze openlijk op straat bij je draagt en daarnaast niet van echt te onderscheiden zijn.

De politie zal in augustus een landelijke campagne starten tegen nepvuurwapens op straat voor jongeren tussen de 10 en 16 jaar oud.

Vind hier meer informatie over nepwapens.


Jij volgt onze veiligheidstips, acties en nieuws toch ook via social media?
Volg ons nu! Facebook I LinkedIn I Instagram


Deel dit nieuwsbericht:


Bekijk het trainingsaanbod Klik hier


Ontvang als eerste acties,
nieuws en veiligheidstips!


Dienstplicht weer terug?

Lees verder »

Is Veiligheid te koop?

Lees verder »

Verkiezing buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA) van het jaar

Lees verder »

Hoe gebruik je een beademingsmasker

Lees verder »

Kennisapp iCertified - LOI

Lees verder »


Interessant voor iemand? Breng ze op de hoogte!